Annfinance » Specials » Beeldhouwen

Beeldhouwen: het werken met diverse stenen

Door de eeuwen heen zijn mensen al bezig om stenen te bewerken. Uit de oudheid kennen we beroemde beeldhouwers waarvan het werk nog steeds te bewonderen is. Ook thuis kun je aan de slag gaan met beeldhouwen. Een ontzettend leuke hobby met veel uitdagingen en daarom deze special over beeldhouwen.

Welke soorten stenen zijn er?

Er bestaan veel stenen die geschikt zijn voor beeldhouwers. Waar je met name op moet letten is de hardheid van de steen. Er bestaan diverse soorten stenen die over het algemeen te halen zijn bij beeldhouwwinkels en uitgebreide keramiekzaken. Deze stenen worden voornamelijk gebruikt:
  • Mergel; hele zachte steen en goed bewerkbaar
  • Speksteen; met name de zachte Chinese speksteen is uitermate geschikt voor beginners
  • Serpentijn; een hardere steensoort
  • Marmer; een middelharde steensoort, ook voor beginners

Wat heb je nodig om te beginnen met beeldhouwen?

Aan te raden is om een workshop te volgen in de richting van beeldhouwen. Zo kun je uitzoeken welke steen en welk gereedschap fijn werkt. Ook zonder workshop en met bijvoorbeeld boeken kun je zelf het beeldhouwen aanleren. Met beeldhouwen kun je beginnen met relatief eenvoudige gereedschappen. Als je start met een zachte steensoort kun je ook de relatief goedkopere raspen gebruiken. Belangrijkste zaken die je nodig hebt om te beginnen zijn:
  • Een goed geventileerde werkplek (liefst buiten)
  • Mondkapje tegen het stof
  • Raspen
  • Schuurpapier
  • Polijstmiddel

Welke steen voor beginners?

Voor beginnende beeldhouwers zijn vooral de zachtere steen soorten aan te raden. Zachte stenen herken je aan de lichte kleuren en stoffige buitenkant. Met name de Chinese speksteen, de Braziliaanse speksteen en de lichte soorten marmer zijn geschikt voor beginners. Deze stenen zijn erg bewerkelijk en het resultaat is snel te zien.

Welke stenen voor gevorderden?

Gevorderden kunnen met zowel zachte als harde stenen werken. Het is maar net welke steen je goed ligt en welke steen je fijn vind werken. Hardere steensoorten zijn de Iraanse speksteen, Indiaase speksteen, serpentijn en de donkere marmerkleuren. Deze stenen kunnen naast het raspen ook worden gehakt.

Waar beeldhouwgereedschappen vandaan halen?

Bij diverse beeldhouwwinkels zijn gereedschappen vandaan te halen. Ook kun je gereedschap gebruiken wat uit bijvoorbeeld doet het zelf zaken komt. Voor hardere steensoorten en sneller werken worden vooral kwalitatief goede gereedschappen aangeraden. Ook grotere keramiekzaken hebben een (groot) assortiment aan beeldhouwmaterialen.

Waar stenen vandaan halen?

In een aantal landen liggen de stenen langs de weg voor het oprapen, maar in Nederland is dat meestal niet het geval. In Nederland kunnen stenen worden gehaald bij groothandels, beeldhouwzaken of de grotere keramiekzaken met een beeldhouwafdeling. Steen is een natuurproduct dus elke lading kan verschillen. Informeer vooral welke stenen voorradig zijn, want met sommige landen kunnen leveringsproblemen ontstaan waardoor de stenen niet voorradig zijn.
Welke soorten speksteen bestaan er?

Welke soorten speksteen bestaan er?

Speksteen is een zeer populaire steen onder beeldhouwers en voor gebruik in en rondom huis. De steen dankt zijn populariteit aan de bewerkelijkheid. Met name de zachte Chinese speksteen is erg bekend…

Beeldhouwen: het werken met serpentijn

Beeldhouwen is een uitdagende hobby. Het werken met natuurproducten kan elke dag weer bijzonderheden opleveren. In dit artikel het werken met serpentijn, een hardere steensoort. Met name voor de meer…

Beeldhouwen: het werken met marmer

Al eeuwen is marmer een geliefde steensoort voor het maken van beelden of verwerken in het huis. We kennen de marmeren beelden uit de oudheid die er nog steeds staan. Marmer is een bijzondere steen om…
Gepubliceerd door Annfinance op 13-07-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.