Annfinance » Specials » Iran

Iran - het oude Perzië

Iran is verre van een populaire vakantiebestemming, maar een heel bijzonder land met zeer gastvrije mensen. Een special over dit bijzondere land en haar kenmerken van haar geschiedenis tot de moderne steden in het land. Een land om nooit te vergeten en voor de reiziger een land om niet over te slaan!

Iran

Als je zegt Iran, dan gaan mensen meestal niet van het meest positieve uit. Iran wordt geassocieerd met gevaar, met machtwellust van haar leider, met een streng islamitische leer en waar vrouwen worden onderdrukt. Helaas krijgen wij in het westen weinig mee van de bijzonderheden van het land. Het land heeft een schat aan geschiedenis, cultureel en moderne steden. Het is een land om van te houden!

Bevolking

De bevolking is anders dan hoe wij de politieke en geestelijke leiders kennen, tegenovergestelde zelfs! Mensen spreken je op straat aan, helpen waar nodig is en zijn erg gastvrij. Ze zijn trots op hun land en verdrietig over het slechte imago wat Iran heeft in de wereld. Zolang je met een reisorganisatie reist is het land goed te bezichtigen. Als reiziger alleen is het veel moeilijker en kun je tegen veel bureaucratie oplopen.

Als reiziger

Als reiziger heeft het land veel te bieden, met name op archeologisch en geschiedkundige gronden. Je kunt gerust rondlopen bij eeuwenoude ruïnes en als je wilt (zeer af te raden) kun je ze aanraken. Je komt dichtbij de vele schatten die het land rijk is. Laat je inspireren door de bevolking die al eeuwen zeer bekwaam is en allelei hoogstanden heeft ontwikkeld in het land. Let eens op de water irrigaties, de grote moskeen, de tuinen en geniet van de juwelen die toebehoorden aan de koninklijke familie.

Let op

Kom niet te dicht bij de gevaarlijke grensgebieden, met name de grens met Pakistan en Afghanistan. Er is daar veel drugsmokkel en er worden veel overvallen gepleegd. Er is tot in een bepaald gebied veel politie en grenscontrole, maar dichterbij de grens is het ieder voor zich.

Kijk uit bij nucleaire installaties, gevangenissen en andere politiek getinte zaken. Maak er geen foto's en blijf er niet te lang hangen. Wek geen overvloedige interesse voor die zaken, want dat kan problemen opleveren.

Pas op bij het fotograveren van mensen, vooral van geestelijken. Vraag vooraf toestemming of je een foto mag maken, de bevolking vind het over het algemeen geen probleem, maar geestelijken kunnen wel moeilijkheden veroorzaken.

Kortom; denk goed na bij wat je doet en probeer alles te ontwijken wat mogelijk als gevaar gezien kan worden.
De koningen van het oude Perzië

De koningen van het oude Perzië

De heersers van het oude Perzië zijn belangrijk geweest in de geschiedenis. Een overzicht van de heersers, de zonen die de macht overnamen en de ondergang van het Perzische rijk.

De stad Isfahan - Iran

Het gezegde: "Als je in Isfahan bent geweest, heb je de halve wereld gezien" kun je alleen beamen als je in deze prachtige stad bent geweest. Duizenden jaren geleden en ook nu nog sluiten mensen van o…

Persepolis - archeologie in Iran

Persepolis is een indrukwekkende ruïne in het zuiden van het oude Perzië wat nu Iran is. De naam Persepolis is niet de oorspronkelijke naam, maar dat is Parsa (Stad van de Perzen). Een ruïne waar uit…

Iran als vakantieland

De bakermat van de beschaving wordt het land ook wel genoemd. Iran is nu niet de meest populaire vakantiebestemming, terwijl het voor de revolutie wel anders was. Toch blijft het voor de reiziger een…

De stad Shiraz - Iran

Bij het woord Shiraz denkt men niet meteen aan een stad, maar eerder aan wijn. Toch mag de stad Shiraz niet vergeten worden. Een bijzondere stad met een fijne sfeer en een uitvalsbasis voor mooie bezi…

De stad Teheran - Iran

Teheran is niet de stad waar je direct aan denkt aan een stedentrip. Een stedentrip vanuit Nederland is ook niet echt haalbaar, maar de stad bezoeken in een rondreis door Iran of omliggende landen is…

De stad Mashhad - Iran

In het noordoosten van Iran ligt de heilige stad Mashhad. De gouden koepel komt je tegemoet als je komt aanrijden. De stad is een bedevaartsoord aan één van de belangrijkste karavaanroutes van vroeger…
Gepubliceerd door Annfinance op 24-05-2011, laatst gewijzigd op 20-06-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.